Hvem vinder det europæiske Melodi Grand Prix 2019

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Siden det europæiske Melodi Grand Prix første gang blev vist i 1956 har millioner af seere hvert år tunet ind, når finalen bliver vist. Børn er vokset op med drømmen om at stå på den store scene i prompt og pragt, når værtslandene år efter år har skullet overgå hinanden i at servere et endnu mere prangende show end året før. I denne uger bliver den længst kørende årlige internationale tv-konkurrence” endnu engang vist for mellem 100 og 600 millioner seere, når musikkonkurrencen løber af stablen i Tel Aviv 2019. Og er du en ørn til at forudsige, hvem der vinder, så gå ind på Unibets Grand Prix-portal, hvor du kan se oddsene på de forskellige deltagere samt se statistik for tidligere år for de respektive lande.

Konkurrencen har ændret på detaljerne gennem årene: Gennem flere år var det kun tilladt at synge på originalsproget, hvilket blev endeligt ændret i 1999. En stigning i antallet af deltagerlande medførte indførelse af semifinaler i 2004 og 2008 og stemmesystemet er ændret, så en udvalgt fagjury i hvert land vægter halvdelen af pointafgivelsen, mens befolkningens stemmer tæller den anden halvdel.

Men grundlæggende er musikkonkurrencen den samme, som den var ved introduktionen i 1956. Hvert land stiller op med en sang, som først har vundet det nationale grand prix i de respektive lande. De optrædende sangere og musikere bliver naturligvis dømt på deres sang og musikalske kvaliteter, men herudover har det ofte også vist sig, at både fagjury og publikum er vilde med kunstnere, som tør træde ud af boksen. Det viste sig for eksempel, da danske Brødrene Olsen vandt i 2001 med deres minimalistiske sceneoptræden, eller da finske Lordi vandt i 2012 med modsatte koncept iført monstermasker og med heavy metal på det musikalske repertoire.

Og det er netop denne form for uforudsigelighed, som gør den populære sangkonkurrence, som i år afholdes for 64. gang så utroligt spændende og sjov. For ikke engang de mest etablerede Grand Prix-eksperter eller mest trofaste seere kan altid forudsige, hvem der i sidste ende løber af med sejren. Allerede i årets semifinaler har der været overraskelser: Belgien, Finland, Georgien, Ungarn, Montenegro, Polen og Portugal måtte alle forlade det europæiske Melodi Grand Prix, inden lørdagens finale. Til gengæld gik lande som Australien, Hviderusland, Cypern, Tjekkiet, Estland, Grækenland, Island, San Marino, Serbien og Slovenien alle videre til musikbraget i Israel.

Det er bestemt ikke uvæsentligt, om man når finalen, for det europæiske Melodi Grand Prix kan være afsæt for en succesfuld international karriere inden for musikbranchen. Det er verdensstjerner som Céline Dion og ABBA levende beviser på med mellem 2- og 400 millioner solgte albums på verdensplan.

I år er blandt andet Holland spået til at være en af storfavoritterne, der optræder med et simpelt one-man og hans klaver-show, mens en anden favorit, Rusland, har store spejle og vandfald med på scenen. Spørgsmålet er, om det bliver musikken eller sceneshowet, som afgør, hvem der vinder det europæiske Melodi Grand Prix 2019.

StopSpillet.dk | ROFUS.nu | Min. 18 år | Siden indeholder reklame | Spil AnsvarligtSpar op til 80% med Valby deals


Læsertilbud