Hvor smart er din telefon egentlig?

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Som navnet siger det, skal vores mobiltelefoner nu være smarte. De skal kunne gå på nettet, tjekke mails, ringe, sms’e, tage billeder som et professionelt kamera, fungere som en miniudgave af en spillemaskine og meget andet, men er det nu så smart igen? Der er meget snak om, at især helt unge brugere af smartphones ikke kan distancere sig fra teknologien længe nok til, at de kan udvikle deres sociale kompetencer i den virkelige verden. Er smartphones så virkelig så smarte igen, hvis de medvirker til, at ungdommen blive passive socialt?

”The world is your oister” er en talemåde, som indikerer, at hele verden er din og du skal bare gå på opdagelse i den, for at finde dine skatte, men hvad med den virtuelle verden, som til stadighed er mere og mere fremtrædende i den virkelige verden, nu man for få 1000 kr. kan købe en telefon, som kan vise en hele verden med et enkelt klik? Som udgangspunkt mener eksperterne, at børn ikke skal sidde med skærme hele tiden og at det gør dem til mindre dannede mennesker, som ikke er specielt veltalende og som ikke kan vente på en bus, uden at have hele den virtuelle verden i sin håndflade i form af en smartphone, men er det nu også så slemt?

Hvis vi nu går tilbage til talemåden med, at verdenen er ens skattekiste, kan skatten så ikke være i smartphonen? For 60 år siden kom de første TV, som eksperter mente gjorde folk dummere, men nu ved vi, at TV’et har medført, at vi kan følge med i, hvad der sker rundt omkring i verden, vi kan se foredrag, kulturelle programmer, quizzer, almen underholdning og meget mere, for enten at koble af eller for at lære noget, men at det er et medie der er til at styre, som vi kan tænde og slukke for og ikke nødvendigvis bliver dummere og asociale af.

Er vores tankegang den samme, som for 60 år siden, nu bare omhandlende smartphones? Måske det er endnu et medie, som kan gøre os mere kompetente på mange områder, som kan skabe nogle bedre relationer over hele verden og som kan gøre det muligt at kommunikere i nutid og ikke over længere perioder, et medie, som giver alle mennesker potentialet til at danne og ytre meninger? Eller er smartphonen i sandhed et tilflugtssted, som fjerner os fra den virkelige verden og gør os online-sociale, men virkelighedens asociale zombier?Spar op til 80% med Valby deals


Læsertilbud