Regler for vinterdæk i norden

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Der er forskellige regler for brugen af vinterdæk i Danmark, Sverige og Norge. Derfor giver vi her et kort oprids af hvilke regler, der gælder i det enkelte land.

Regler for vinterdæk i Danmark

I Danmark er det ikke lovpligtigt at køre med vinterdæk. En af grundene til det er, at vinteren i Danmark ofte ikke er så kold og snefyldt. En ting er dog, hvad der er bestemt af loven, noget andet hvad fornuften foreskriver. Det kan bestemt anbefales at skifte til vinterdæk, hvis man er afhængig af at skulle bruge sin bil hele vinteren uanset vejret. Sommerdæk står meget dårligt fast på en sne– og sludfyldt vejbane. Det er også vigtigt at tjekke, at de vinterdæk man skifter til har et dækmønster med en acceptabel dybde. Lovgivningen i Danmark siger, at dækmønsteret må slides helt ned til 1,6 mm. Hos FDM anbefaler de dog, at man skifter sine dæk noget inden nemlig, når dækmønsteret er nået en dybde på 3mm.

Pigdæk og snekæder i Danmark

Fra d.1. november til d. 15. april er det lovligt at køre med pigdæk i Danmark. Snekæder må man anvende, hvis de ikke ødelægger vejens belægning.

Regler for vinterdæk i Sverige

Det er et lovmæssigt krav, at man skal køre med vinterdæk i Sverige indenfor perioden 1. december til og med 31. marts, hvis der er is, sne eller vand på vejen. Kravet er gældende for alle slags motorkøretøjer, campingvogne og trailere. Vinterdæk til personbiler er i Sverige er enten pigdæk, eller det man kalder friktionsdæk. Friktionsdæk er specielt fremstillet til at køre på sne- og isglatte vinterveje og skal have en mønsterdybde på minimum 3 mm. Derudover er det et krav, at de har en M+S mærkning og fremstår som godkendte på det, der hedder STRO-listen. Det er i udgangspunktet ikke tilladt at køre med helårsdæk. Heller ikke selvom de er M+S mærket. Vejer køretøjer mere end 3500 kilo – det kan for eksempel være busser, lastbiler eller personbiler i klasse to – er det et krav at mønsterdybden er på minimum 5 mm. Selvom det kun er et krav, at man i Sverige har vinterdæk på fra 1. december til 31. marts, er det alligevel en god tommelfingerregel at skifte til vinterdæk i efterårsferien, hvis turen går til Sverige. Dækbranchens Fællesråd råder nemlig til at skifte til vinterdæk, når der er risiko for temperaturer under 7 grader.

Pigdæk og snekæder i Sverige

Pigdæk er tilladte i Sverige fra d. 1. oktober til og med 15. april. Kører man med pigdæk på bilen skal en eventuel efterfølgende trailer også have pigdæk monteret. Er der stadig sne og is efter 15. april må man gerne beholde pigdækkene på til vejene er fri for is og sne. Snekæder kan benyttes, når vejret og vejenes tilstand kræver det. Man skal dog have snekæderne med hjemmefra. De kan ikke lejes i Sverige.

Regler for vinterdæk i Norge

I Norge er det ligesom i Danmark ikke et krav at have vinterdæk på bilen eller en eventuel anhænger eller trailer om vinteren. Monterer du vinterdæk skal dækmønsteret være på mindst 3 mm. Kører man med sommerdæk i Norge om vinteren, skal man påsætte snekæder, hvis vejene er isede eller snefyldte.

Pigdæk og snekæder i Norge

Pigdæk må anvendes mellem d. 1. november og indtil den 1. søndag efter påske. I Norges nordligste provinser – Finnmark, Troms og Nordland – må man imidlertid gerne køre med pigdæk fra d. 15. oktober. Man skal altid montere pigdæk på alle fire hjul. I visse kommuner i Norge skal man af med en betalingsafgift, hvis man kører med pigdæk. Det gælder Oslo, Bergen og Trondheim. Vær opmærksom på, at hvis en bil vejer 3500 kilo og derover,er det et krav, at man medbringer snekæder også selvom det er mildt i vejret og vejene er uden sne og is.

 Spar op til 80% med Valby deals


Læsertilbud