Sådan finder du den optimale espressomaskine

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Ordet ’espresso’ kommer fra italiensk og refererer kaffe, som brygges ’under tryk’. Espresso er et kaffekulturens fundamenter, da den både kan drikkes alene, men samtidig også danner baggrund for en lang række andre kaffevarianter, som f.eks. caffe latte, cortado og americano. Hvis man er en ivrig kaffedrikker med hang til god kaffe, men ikke altid gider betale i dyre domme for kaffen på diverse caféer i byen, så er en espressomaskine til hjemmet sandsynligvis den rette løsning. Har man ikke erfaring på området, kan det være lidt vanskeligt at vide, hvilken maskine man bør investere i. Her kan du imidlertid få en smule vejledning.

 

Hvilken maskine skal jeg vælge?

For at få et lille indblik i markedet, kan det være fornuftigt at lave lidt research på de forskellige typer af maskiner. Det er også tit en god idé at kigge på forskellige ’bedst i test’ hjemmesider, som f.eks. denne, for at blive en smule klogere på maskinerne. Maskinerne kommer overordnet i tre forskellige varianter, der har forskellige fordele og ulemper samt hver deres sværhedsgrad i forbindelse med betjeningen. Den fuldautomatiske espressomaskine klarer stort set det hele selv, og du i de flest tilfælde blot trykke på en enkelt knap for at få et vellykket og ensartet resultat. Du kan dog ikke eksperimentere med kaffen, så denne maskine henvender sig primært til dem, der ønsker en hurtig kop kaffe. Den semiautomatiske maskine tillader mere frihed, da du selv står for at kværne og tampe, hvor en elektrisk pumpe klarer trykket og blandingen af kaffe og vand. Den manuelle espressomaskine er primært for kendere, og det tager tid at mestre brygningen, som du klarer helt selv. En manuel maskine kan dog perfektionere kaffebrygningen, når du har styr på teknikken.

 

Sort eller med mælk?

Espressomaskinernes antal af kedler er afgørende for processen ift. brygningen af de mælkeholdige kaffevarianter. En single-boiler kan klare både espressobrygning og den efterfølgende steaming, men maskinen er lang tid om at omstille fra espresso til damp (til steaming) grundet de to forskellige temperaturniveauer. En dual-boiler har to separate kedler til hver del og kan således fremstille den ønskede variant lynhurtigt. Dermed er maskinen også noget dyrere. Kompromiset imellem de to maskiner er heat-exchange maskinen, der kan veksle mellem espresso og damp ved hjælp af et vekselrør med koldt vand. Prislejet ligger også imellem hhv. single- og dual-boiler maskinernes.Spar op til 80% med Valby deals


Læsertilbud