Sådan kan du blive mere gastronomisk dannet

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Mad bør ikke blot handle om at blive mæt. Det er en af de ting, der går op for én, når man bliver gastronomisk dannet. Gastronomi handler dog ikke kun om at spise god mad. Det handler om at udvide sanseapparatet. Har du et ønske om at blive mere gastronomisk dannet, så følger der herunder en række råd til netop dette.

1. Læs

Du kan lære meget om gastronomi ved at spise ude, rejse, lave anderledes mad m.m. Det er dog også en god idé at læse om det. Det kan både være i form af bøger og magasiner. Du kan fx kigge i kogebøger, for at få inspiration. Viden om sammensætning af ingredienser, mad og vin o.lign. er en stor del af gastronomien.

2. Udstyr

Hvis du vil blive klogere på mad og vin, skal du starte med selv at lave god mad. Skal du kunne dette, så skal du have det rette udstyr. Det er vitalt med en god kokkekniv, urtekniv samt gryder og pander i god kvalitet. Udstyr er ikke blot udstyr. Fx er de japanske køkkenknive fra Gastrotools mange niveauer over andre knive.

3. Kogebøger

De fleste har en række standardretter, de er gode til at lave. Det er også fint, men det er ganske enkelt ikke nok. For at udvide din horisont og din gastronomiske kunnen, bør du anskaffe dig en samling af kogebøger. I disse bøger kan du finde inspiration til nye retter. Sørg for at have et differentieret udvalg af kogebøger.

4. Rejs

Der er ikke meget, der er bedre ved at rejse end maden. Vil du gerne bruge det som en mulighed til at udvide din gastronomiske horisont, så forbered dig hjemmefra. Derfor bør du også undersøge på forhånd, hvor du bør spise, så du kan bestille bord. De gode lokale steder er nemlig typisk booket, så vær derfor ude i god tid.

5. Prøv noget nyt

Hvis du er ude at spise, så lad være med at bestille det, du altid bestiller. Du bør i stedet prøve noget nyt. Det handler om at tvinge sig selv ud af sin komfortzone. Det er typisk her, du vil støde på de største gastronomiske oplevelser. Der er for mange, der er bange for at prøve noget nyt, og de får aldrig udvides deres horisont.

6. Gå amok

Hvis du ikke er rig, så kender du sikkert til den store irritation, du oplever, hvis du ikke har råd til den ret eller vin, du gerne vil have. Derfor gør du klogt i at spare op til de helt store gastronomiske triumfer. Nogle gange skal du dog også være villig til blot at gå amok. Bestil det, du vil have, og tænk ikke på prisen, når du gør det.

7. Vær til stede

Uanset om du selv skal lave mad eller du skal spise på Geranium, så vær til stede. Hvis du skal lave mad til dine gæster, så vær ikke fanget i køkkenet, men vær til stede ved bordet. Skal du opleve ægte gastronomisk triumf på Geranium, så sid ikke med din smartphone klistret til hånden. Det handler om at være til stede.



Spar op til 80% med Valby deals






Læsertilbud