Står du og skal have gjort noget ved dine gamle gulve? Måske er du i et dilemma i forhold til, om du skal få skiftet gulvene ud med nye eller få dem renoveret? Det er ikke altid helt let at beslutte sig for det ene eller det andet. Hvad der bedst betaler sig økonomisk kommer blandt andet an på, hvor mange kvadratmeter gulv du skal have skiftet eller renoveret og hvilken type gulv det drejer sig om. Vi prøver at hjælpe din beslutning på vej ved at holde de to alternativer op mod hinanden og beskrive fordele og ulemper ved begge.
Vil du gerne beholde gulvet?
Først skal du selvfølgelig gøre op med dig selv, om du gerne vil beholde det eksisterende gulv, hvis det altså kan renoveres med et flot resultat. Måske har det en farve, struktur eller opbygning, som du ikke synes så godt om og derfor længe har gået og drømt om et andet gulv? Eller måske har du bare været træt af, at det så så slidt og ødelagt ud? Kommer du frem til, at du gerne vil beholde gulvet, fordi det kan blive pænt, når det slibes og efterbehandles, kan du begynde at undersøge, om det kan betale sig rent økonomisk.
Massivt gulv
Om det bedst kan betale sig at renovere dit gulv eller skifte det kommer naturligvis an på kvaliteten af det gulv du har. Er det et massivt plankegulv eller parketgulv, der bare er blevet medtaget efter mange års brug, er der ingen tvivl om, at det ikke kan betale sig at skifte til et tilsvarende gulv. Et massivt gulv er dyrt og det kan svare sig både at få gulvet afhøvlet, slebet og efterbehandlet af et professionelt gulvslibefirma fremfor at skifte til et nyt.
Lamelgulv
Har du derimod et lamelgulv – et gulv, der er opbygget af forskellige lag af træ, men hvor kun det øverste slidlag er af eg, ask, bøg mm. – kan man begynde at overveje, om det kan betale sig at skifte gulvet fremfor at slibe det. Men igen kommer det an på gulvets kvalitet og beskaffenhed. Lamelgulve fås nemlig med slidlag fra 2,5 mm til 6 mm og kan slibes. Har du et af de gode lamelgulve med et tykt slidlag kan det slibes mange gange og det kan ikke betale sig at skifte gulvet ud. Har du derimod et af de billige lamelgulve med kun et tyndt slidlag på 2,5 – 3 mm, som allerede har været slebet en gang tidligere, er det værd at overveje, om ikke det er billigere på sigt at skifte det til et bedre gulv.
Gør du det selv?
Der er selvfølgelig også gør-det-selv aspektet at tage hensyn til. Der er naturligvis en betydelig prisforskel alt efter, om du får en fagmand til at slibe gulvet, eller om du gør det selv. Når du gør det selv, har du kun udgifter til leje af maskiner og køb af slibepapir. Du kan leje en gulvsliber for mellem 300 kr. og 450 kr. pr. dag og en kantsliber for under 200 kr. pr. dag. Så kan du klare det på en dag, kommer du langt for 1500 kr. Vil du lægge et nyt gulv selv vil prisen pr. m2 ligge på omkring 200 kr. for et billigt lamelgulv.
Vælger du en fagmand?
Skal du have en professionel til at slibe gulvet, kommer m2 prisen an på, hvor stort et gulv, der skal behandles. Det er forholdsmæssigt billigere at få ordnet et større gulv. Fra 50 m2 og opefter ligger m2 prisen omkring 100 kr. inklusiv moms og materialer. Så har du et trægulv i god kvalitet, som kan slibes og derved genvinde sit flotte udseende, kan du få en fagmand til at ordne gulvet til en m2 pris, der er noget billigere, end hvad et billigt nyt lamelgulv i sig selv koster.
Skift det gamle gulv, eller renover det?,