Vaskemaskinen kan redde dagen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

En lille hyldest skal lyde til denne hvidevare, som kommer os til undsætning i forbindelse med tøjvasken. Hvis vaskemaskinen gør sit arbejde efter hensigten, spiller den en ganske vigtig rolle i husholdningen. Hvis den omvendt kæmper for at følge med, er det måske på tide at skifte den ud, da en optimalt fungerende vaskemaskine ikke kan underdrives. Hvis du ikke har stor forstand på hårde hvidevarer, og specielt vaskemaskiner, kan du evt. lade forskellige hjemmesider med tests og anmeldelser guide dig et stykke af vejen i forbindelse med købet af en ny vaskemaskine. Du kan også blive en smule klogere på området, hvis du læser med her.

 

Fornuftige overvejelser

Vaskemaskinen bør erhverves ud fra flere parametre. Et af disse er spørgsmålet omkring kapacitet, der afgøres af husstandens størrelse. En typisk familie på 4-5 personer, bør investere i en vaskemaskine med en kapacitet på omkring 8 kg, hvorimod enlige eller par burde kunne nøjes med 6 kg. Hvis kapaciteten kan være vanskelig at fastslå, kan du evt. navigere ud fra tommelfingerreglen om, at et sæt tøj pr. person ca. svarer til 1 kg. Samtidig bør du ikke at overfylde maskinen, da det slider på motoren. Udover forholdene omkring kapacitet er det også vigtigt, at du undersøger vand- og energiforbruget ud fra vaskemaskinens energimærkning. Energiklasserne går fra A (+++) til D, hvor førstnævnte naturligvis er dyrest. Hvis bare du bruger vaskemaskinen jævnligt, er pengene dog som oftest tjent hurtigt hjem igen, og samtidig lider miljøet ikke nær så meget overlast. Andre fornuftige overvejelser omhandler bl.a. placering, støj, vaskeprogrammer/funktioner og naturligvis budget.

 

Vælg mellem tre modeller

Vaskemaskinerne produceres grundlæggende i tre forskellige udgaver, hhv. som fontbetjent, topbetjent eller kombineret vaske/tørremaskine. Disse kan dog variere meget ift. funktioner. Den frontbetjente maskine er klassikeren i Danmark, hvor låge og betjeningspanel er placeret på maskinens forside. Maskinen har den største kapacitet af de tre modeller, og den kræver dermed også mest plads (den kan dog også indbygges). Maskinen er ikke synderlig ergonomisk, men her scorer den topbetjente maskine til gengæld topkarakterer. Denne maskine er meget udbredt i bl.a. USA, og den er mindre pladskrævende og mere fleksibel ift. placering. Kapaciteten er derfor også en smule mindre. Vaske/tørremaskinen kan klare både vaskemaskinens og tørretumblerens arbejde, hvorfor den er gavnlig, hvis du ikke har adgang til en tumbler. Husk dog på, at den ikke kan tørre ligeså meget tøj, som den kan vaske.

 

 Spar op til 80% med Valby deals


Læsertilbud